«СОНЯЧНІ ГОДИННИКИ ЗАКАРПАТТЯ»:

Уже в розробці новий туристичний шлях

Сонячні годинники на території області облікують, де потрібно – перемалюють чи відновлять. Про це на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі, на якій ішлося про оригінальні туристичні проекти-2017, повідомив туризмознавець Федір Шандор.

Він зазначає, що Україна нарешті відкрила для себе Закарпаття, і насамперед через ситуацію з Кримом: «Ривок у туризмі в нас є. Можемо констатувати нові родзинки, які раніше не були такими привабливими: долина шафранів, не говоримо вже про сакури. Ще одне – водні об’єкти. Почалася експлуатація не тільки Тиси, а й Латориці та Боржави. З’явилися культурні фестивалі («Срібний татош» у Чинадійові заманить чи не найбільшу кількість реконструкторів із України), а не лише гастрономічні». Щодо оригінальних туристичних проектів-2017, то трендом №1 є екоїжа. У Ботарі на Виноградівщині тепер дегустаційний зал леквару, а село Кваси на Рахівщині знане на всю Україну пивом із власної крафтової пивоварні.

Завідувачка сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА Валентина Горнецькі зауважила, що їхній район саме спеціалізується на виробництві екопродукції, до того ж має перший у Східній Європі музей леквару, пам’ятники варенню та свині-мангалиці, а також цікаву ферму в Олешнику. Плюс – Боржавська вузькоколійка, яку дедалі частіше залучають до туристичних турів, а в Шаланках – винні підвали Ракоці.

Тренд №2 Закарпаття – залучення туристів на різного роду спортивні змагання, в тому числі й міжнародні. До нас ближче, скажімо, словакам чи угорцям, ніж до Києва. Ще однією родзинкою є геотермальні води. Словаки, до прикладу, їдуть до нас уже не тільки на базар, а й поніжитися в гарячій лікувальній водичці.
Керівник «Турінфоцентру» Закарпаття Олександр Коваль зауважив: «Туристичні потоки є. Ми чекаємо скасування візового режиму, хоча, прогнозовано, зросте напруга на кордонах. Але для Закарпаття позитив полягатиме в тому, що зросте час перебування в області тих, хто прямує за рубіж».

Власниця туристичної велосадиби «Bad & Bike» у селі Дубриничі на Перечинщині Аліса Смирна свого часу супроводжувала туристів, як німецькомовний перекладач. І зрозуміла, що треба шукати якусь родзинку, аби привабити гостей. «У нас є люди-бренди, які запам’ятовуються, – наприклад, Янко Деревляний із гори Явірник на Березнянщині. Він має дерев’яний будиночок там. Або Мішель і його буйволи», – каже пані Аліса. Сама вона організовує авторські велотури Західною Україною, кількаденні кінні тури, а також започаткувала гурток «Екологічне краєзнавство», де родини вирушають у подорожі з дітьми, вивчають жуків і рослини.

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*